Kujdes me mendjen tënde
29. Qershor E Mërkurë

“Sepse, ashtu si mendon në zemër të tij, ashtu është ai” Fjalët e Urta 23:7 NKJV

Kur jemi të vegjël, na thuhet: “Kujdes me sjelljen”. Kur fillojmë një karrierë, na thuhet: “Shiko punën tënde”. Epo, ja një këshillë e mençur që aplikohet gjatë gjithë jetës: “Kujdes mendjen tende!”. Kur humbet në atë fushë, humbet kudo tjetër! Tek Fjalët e Urta 23, Solomoni thekson 6 parime për të jetuarin kur bie fjala tek të menduarit:

  1. Mendimet e tua vendosin karakterin tënd. “Sepse, ashtu si mendon në zemër të tij, ashtu është ai”. Para se të thuash një gënjeshtër, ti në fillim duhet ta argëtosh mendimin dhe të mendosh si një gënjeshtar. Para se të kryesh imoralitet, ti në fillim argëton një fantazi. Prandaj, nëse nuk do të bësh diçka, mjaft mendove për të!
  2. Mos i shpërdoro mendimet e tua me njerëz të cilët nuk i vlerësojnë ato. “Mos i drejto fjalën budallait, sepse ai do të përçmojë mençurinë e ligjëratës sate” (vargu 9 NKJV).
  3. Personi i parë që duhet të mësosh të drejtosh është vetja jote. “Kushtoja zemrën tënde mësimeve dhe veshët e tu fjalëve të diturisë” (vargu 12 NKJV). Për sa kohë që vazhdon të rritesh, mund të vazhdosh të drejtosh.
  4. Ji i sigurt se modelet që ke në jetë janë njerëz me parime dhe integritet. “Zemra jote mos i pastë zili mëkatarët” (vargu 17 NKJV).
  5. Qëndro i vendosur se vizioni që të ka dhënë Zoti do të realizohet. “Por vazhdoftë gjithnjë në frikën e Zotit; sepse ka një të ardhme, dhe shpresa jote nuk do të shkatërrohet” (vargjet 17-18 NKJV). 6) Qëndro në atë që e di se është e drejtë. Mos dil nga rruga. “Dëgjo, biri im, ji i urtë, dhe drejtoje zemrën në rrugën e drejtë” (vargu 19 NKJV). Si përfundim: ki kujdes me mendjen tënde.