Si të merresh me njerëzit e vështirë (4)
8. Gusht E Shtunë

“Mos u hakmerrni” Romakëve 12:19 NIV

Jezusi tha: “Ju keni dëgjuar se qe thënë: ‘Sy për sy dhe dhëmb për dhëmb’. Por unë po ju them: ‘Mos i rezisto të ligut; madje, në qoftë se dikush të qëllon mbi faqen e djathtë, ktheja dhe tjetrën’” (Mateu 5:38-39 NIV). Megjithëse deklarata “sy për sy” tingëllon e ashpër për ne, ajo ishte në fakt një hap i stërmadh përpara në botën e lashtë ligjore, ku njerëzit e fuqishëm mund të të vrisnin për një dëmtim të vogël. Ky ligj e kufizonte ndëshkimin duke mësuar drejtësinë e përpjesshme. Por ai ende na lë me një problem. Instikti thotë se nëse dikush të lëndon, edhe ti do ta lëndosh - dhe dhimbja që ti përjeton duket gjithnjë e më e keqe se sa dhimbja që i shkaktove personit tjetër. Në një eksperiment, një grup njerëzish u ndanë dyshe-dyshe dhe secilit person iu ushtrua presion në njërin prej gishtave të tyre. Më pas, atyre iu tha që ta ushtronin të njëjtin presion mbi gishtin e personit tjetër. Kur erdhi rradha e tyre, ata gjithmonë ushtruan më shumë dhimbje se sa përjetuan. Gjithmonë. Rezultati është një sy “plus pak më shumë” për një sy. Ti thua: “Por ky person më ka lënduar dhe ai duhet të paguajë për këtë”. Por sa shumë duhet të paguajë? Vetëm Perëndia është i aftë që t’i përgjigjet kësaj pyetje me drejtësi! Dhe Fjala e Tij thotë: “Mos u hakmerrni për veten tuaj, o të dashur, por i jepni vend zemërimit të Perëndisë, sepse është shkruar: ‘Mua më përket hakmarrja, unë kam për të shpaguar, thotë Zoti’. ‘Në qoftë se armiku yt, pra, ka uri, jepi të hajë; në pastë etje, jepi të pijë; sepse, duke bërë këtë, do të grumbullosh mbi krye të tij thëngjij të ndezur’. Mos u mund nga e keqja, por munde të keqen me të mirën” (Romakëve 12:19-21 NIV).